Als de bel rinkelt!

Als de bel rinkelt

 

Als de bel rinkelt op de middag dan lopen zo’n 500-tal leerlingen uit in het dorp van Brasschaat om hun middagpauze te nemen en hun eten buiten de schoolpoorten te zoeken. Sommigen doen dat in een broodjeszaak, anderen hebben genoeg aan een blikje Red Bull en een zak paprika chips en verorberen dit in een bushokje of elders. Tot daar aan toe.

 

Op 11 oktober werd de rust ‘s middags in een Brasschaats warenhuis echter buitenproportioneel verstoord. Een ernstig geval van verbale agressie tussen enkele 'jongeren' en een dame, die haar boodschappen wilde betalen, vond er plaats. Dit escaleerde zodanig dat een toevallige getuige zijn tussenkomst nodig achtte. De rust keerde vanaf toen gelukkig terug.

 

Bij navraag bij betrokkenen en getuigen bleek dat dit geval van verbale agressie eerder – gelukkig maar – zeldzaam is, maar dat tijdens de middagpauze er genoeg mensen (personeel en bezoekers) zijn in het warenhuis die op de tippen van de tenen lopen en dat de grens tussen drukdoenerij, ordeverstoring en/of verbale of fysieke agressie smal is. “Mijnheer, we zijn blij dat de bel terug rinkelt,” wordt er schuchter gemompeld.

 

De getuige in kwestie heeft dan ook niet nagelaten om de burgemeester, korpschef, schepen van onderwijs, filiaalhouder van het warenhuis en de schooldirectie op de hoogte te brengen met de vraag om in te grijpen. We vernemen van de aangeschrevenen dat de bestaande afspraken zullen geactualiseerd worden.

 

Ondertussen vond op 26 november 2012 een zeer ernstig geval van fysieke agressie plaats aan de schoolpoort tussen leerlingen onderling. Wij willen adviseren om dus niet te talmen wat het overleg betreft tussen de verantwoordelijken.

 

Rest ons nog de vraag of de problematiek er is omdat scholen niet genoeg voorzien in infrastructuur om de maaltijden in de school te nuttigen of omdat elk van die 500 leerlingen beweert van thuis te eten?


Annelore Mertens, Veerle Van Linden, Anu Smets en Tomas Engels

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...